molntjänster för företag | Artikelhubben

Viktiga molntjänster för företag som tänker långsiktigt

Det abstrakta molnet är inte alltid lätt att förstå. Vad det i princip betyder är att du använder dig av internet, eller olika servrar, för att ladda upp data och använda olika tjänster. Det som läggs upp på molnet kan du sedan kopiera eller ladda ner från en annan plats. Det digitala molnet har på många sätt förändrat det digitala företagslandskapet.

Vad innebär molnet för mig?

En molntjänst kan innebära olika saker beroende på vad det är för typ av tjänst. Det kan exempelvis vara en tjänst som automatiskt säkerhetskopierar alla viktiga dokument och filer på datorn. Om något skulle hända med arbetet du håller på med, exempelvis att du tappar kaffe på din laptop eller att du glömmer bort den någonstans, kommer informationen på datorn fortfarande finnas tillgänglig. Det kan även innebära att du har möjlighet att lägga upp en fil på ”molnet” och sedan kan din kollega ladda ned samma fil till sin dator. Denna typ av dokumenthantering gör jobbet mellan arbetskollegor betydligt enklare.

En av flera användbara tjänster

Det finns många saker som gör denna typ av molntjänst så uppskattad. Först och främst är den prisvärd, speciellt jämfört med att skapa en egen lagringslösning och investera i egna servrar och IT-tekniker. För personalen blir den snabbt en självklar del av vardagen och om något väl skulle hända är denna enkla tjänst guld värd. Naturligtvis kan cloudtjänster användas till betydligt mer än bara för säkerhetskopiering, även om detta är en viktig och användbar tjänst för många företag.

Det finns betydligt mer komplicerade molntjänster för företag än bara säkerhetskopiering. Vissa företag som använder eller genererar enorma mängder data kan använda sig av molnet som en i princip oändlig lagringslösning. Det finns även möjlighet att använda molnet som en del av företagets IT-infrastruktur. Det kan exempelvis handla om att du kan nå ett ”virtuellt” skrivbord där du har alla dina dokument och program via vilken dator som helst. Allt du behöver göra är att koppla upp dig och logga in.

Molntjänster i framtiden

Med tanke på att tekniken hela tiden utvecklas är det svårt att säga hur molntjänsterna kommer att se ut i framtiden. Lagring på minneskort och hårddiskar kanske försvinner helt hos företagen för att göra plats åt bättre uppkoppling till det virtuella molnet där några få aktörer blir dominerade. Det är trots allt inte bara själva lagringen det hänger på utan även internetuppkopplingen. En sak är säker, de svenska företaget kommer snabbt att anamma den nya teknologin.


Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/customer/www/artikelhubben.se/public_html/wp-content/themes/blt-katla/inc/acf/core/input.php on line 116