Vad är hemsjukvård?

Hemsjukvård innebär att sjuksköterskor och annan vårdpersonal besöker patienter hemma för att tillhandahålla olika typer av vård och omsorg. Målet med hemsjukvården är att ge patienterna möjlighet att bo kvar hemma så länge som möjligt, även om de har behov av vård och omsorg. Så nu när du vet VAD hemsjukvård är, ska vi berätta mer om VARFÖR det är viktigt och vad som ingår i en sjuksköterskas arbetsuppgifter inom hemsjukvård.

Varför är det viktigt med hemsjukvård?

Det finns många olika skäl till varför hemsjukvård är viktigt. Här är några av de viktigaste:

 1. Det ger patienterna möjlighet att bo kvar hemma: Många patienter vill gärna bo kvar hemma så länge som möjligt, även om de har behov av vård och omsorg. Genom att tillhandahålla hemsjukvård kan patienter få den vård och omsorg de behöver hemma, vilket kan göra det möjligt för dem att bo kvar där.
 2. Det kan vara mer bekvämt för patienter och deras anhöriga: Att behöva åka till ett sjukhus eller en vårdcentral kan vara stressande och tröttsamt, speciellt för patienter som är sjuka eller har svårt att resa. Genom att tillhandahålla vård hemma kan patienter slippa den extra stressen och få vård på ett mer bekvämt sätt.
 3. Det kan vara mer kostnadseffektivt: Hemsjukvård kan ibland vara mer kostnadseffektivt än att ge vård på ett sjukhus eller en vårdcentral, eftersom patienterna slipper åka till och från sjukhuset och eftersom vården kan anpassas efter patientens specifika behov.
 4. Det kan öka patientens välbefinnande: Genom att få vård och omsorg hemma kan patienterna känna sig tryggare och mer avslappnade, vilket kan öka deras välbefinnande och minska deras läkningstid.
 5. Det kan förbättra kontinuiteten i vården: Genom att ge vård hemma kan sjuksköterskor och andra vårdgivare följa patienterna på nära håll och se till att vården är kontinuerlig och anpassad efter patientens behov.

Vad ingår i en sjuksköterskas arbetsuppgifter inom hemsjukvård?

Arbetsuppgifterna för en sjuksköterska inom hemsjukvård kan variera, men inkluderar vanligtvis att:

 • ge vård och omsorg till patienter hemma
 • ge medicin och göra medicinska bedömningar
 • utföra olika typer av behandlingar, till exempel sårvård och blodtrycksmätningar
 • ge rådgivning och stöd till patienter och deras anhöriga
 • samarbeta med andra vårdgivare, till exempel läkare och sjukgymnaster
 • upprätta och uppdatera patientjournaler.

 

Det är viktigt att sjuksköterskor inom hemsjukvård har en god förmåga att anpassa sig till olika situationer och att de är flexibla och lösningsorienterade. De måste också vara mycket ansvarsfulla och omtänksamma eftersom de ofta arbetar självständigt och har ansvar för att ge vård och omsorg till patienter hemma.

Digitala lösningar kan bidra till att göra sjuksköterskans jobb lättare och effektivare. Tack vare digitalisering i vård och omsorg kan sköterskan föra journal på plats hos patienten, signera läkemedelsrecept och se kollegors planering för att enklare kunna synkronisera arbetet.

Undrar du något mer om hemsjukvård?

Har du ytterligare frågor och funderingar om vad hemsjukvård är? Då rekommenderar vi att kontakta din kommun, alternativt närmaste vårdcentral och sjukhus då deras personal oftast kan besvara de frågor du har. 


Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/customer/www/artikelhubben.se/public_html/wp-content/themes/blt-katla/inc/acf/core/input.php on line 116