Utrusta din pool med värmepump. Så får du en längre säsong och bättre utnyttjande av bassängen - ArtikelHubben

Utrusta din pool med värmepump. Så får du en längre säsong och bättre utnyttjande av bassängen

Förr var det något du såg på film eller som folk i Florida hade i sin trädgård. Men i takt med att tekniken utvecklades och vi testade att bada under charterresor och tågluffning, har det blivit mera folkligt med egen bassäng. I Norden vill vi förlänga somrarna till varje pris och ett riktigt bra alternativ är att ha en egen pool med värmepump. Här är lite information som kanske gör det enklare för dig att fatta beslutet om att satsa på en egen badbassäng.

Hur går det till?

Många väljer att installera själva. Det beror på hur van du är vid byggen, renoveringar och installationer. Leverantören brukar erbjuda olika lösningar. Du kan välja vad du vill göra själv och vad du vill lägga ut på andra. Se till att ha en tydlig fördelning mellan projektledning och underleverantörer. När det gäller regler och byråkrati kan de skilja mellan olika kommuner. Men i princip behövs inget bygglov. Däremot kan det behövas marklov om du behöver schakta eller fylla på markens höjd på tomten. Höjden på ett pooltak kan också ibland kräva bygglov. Det är viktigt att se ut en bra placering i trädgården. Försök hittaett soligt hörn med lä. Eftersom träd kan skräpa ner, är det bra om det är öppet och fritt. Mindre städning och mera ljus. Fundera också över användningen. Om det är barn som behöver övervakas, bör det vara lätt att se ut över platsen, från huset. Är det mera av ett spa som ska användas i avskildhet ställs det andra krav. Informera grannarna om planerna i god tid!

Har badkrukan en chans?

Det ska såklart vara skönt och behagligt i vattnet. Därför rekommenderas att köpa en pool värmepump. De flesta väljer en sådan lösning för att förlänga säsongen och öka användningen av bassängen. Pumpen kan drivas med el eller solkraft om det är tillgängligt. Någon har räknat ut att månadskostnaden ligger på cirka 4-500 kronor under perioden maj till september för en temperatur på 28 grader. Det är räknat utan pooltak. Med ett sådant eller ett täcke, håller sig naturligtvis värmen bättre.

Vad påverkar driftskostnaden?

Innan du fattar några avgörande beslut kan det vara bra att känna till vad som kostar. Här är några av de viktigaste punkterna.

  • Pooltäckningen
  • Pumpar och rengöring
  • Värmekälla och uppvärmning
  • Poolstorlek och själva konstruktionen (ligger den på eller under mark?)
  • Belysning och annan kringutrustning
  • Sol, vind och väderläge

 

En värmepump för pool är ofta viktig och ibland avgörande, men kanske kan du få bra effekt med andra lösningar också? Som ett tak eller täcke. Det är många faktorer som ska vävas samman, så prata med andra som har erfarenhet av den här typen av projekt. Så slipper du göra deras misstag åtminstone.

 


Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/customer/www/artikelhubben.se/public_html/wp-content/themes/blt-katla/inc/acf/core/input.php on line 116