Trafikstyrning lösningar för smarta städer | Artikelhubben

Trafikstyrning lösningar och framtidstrender som kan påverka samhället

Både samhället och teknologin utvecklas ständigt. Varje år lanseras nya produkter och upptäckter som förändrar förutsättningarna för alla. När bilen för första gången började synas på vägarna förändrades samhället radikalt. Vad kommer att leda till nästa radikala förändring? En gissning är AI, självstyrda bilar och smartare trafiklösningar.

Tänk dig en värld med självstyrande bilar

Digitaliseringen förändrar allt. Företag som det innovativa Tesla, svenska Volvo och företagsjätten Google har visat att det finns enorm potential hos självstyrande och självkörande bilar. Tekniken som finns är avancerad och funktionell men långt ifrån att infria den potential som finns. Låt oss leka med tanken att en bil kan ta sig från plats A till plats B på ett effektivt och säkert sätt. Vad innebär detta?

Till att börja med kan det innebära att många jobb försvinner eller åtminstone förändras. Lastbilar behöver inte bemannas på samma sätt, bilen kan trots allt köra hela vägen fram på egen hand. Taxiföretag kan erbjuda betydligt lägre priser om de slipper betala löner. Risken för påverkade förare minskar avsevärt. Bilar, busar och lastbilar kan köra dygnet runt.

Stora krav på infrastruktur

Att självkörande bilar sitter på en enorm potential att förändra samhället råder det ingen tvekan om. Frågan är om samhället är redo, speciellt när det kommer till infrastrukturen. Det finns många saker som måste fungera för att samhället ska kunna nyttja alla fördelar med AI i bilar. Trafikstyrning är ett bra exempel på ett område som kommer att bli mycket viktigt.

Att styra trafik handlar om mer än att det bara ska finnas synliga skyltar. Dagens trafikstyrning lösningar gör det möjligt att ta in enorma mängder information, både från kollektivtrafiken och även från den vanliga trafiken. En komplett lösning innefattar allt, från skyltarna till belysningen och trafiksignalerna på vägarna. När fler självstyrande bilar börjar dyka upp i trafiken kommer detta att innebära att även dagens trafikstyrning system måste anpassa sig.

När kommer det att finnas självkörande bilar i trafiken?

De har funnits länge. Redan 2009 började Google att utveckla självkörande bilar, något som bland annat användes för att skapa kartor till Google Maps (Google Street View). 2015 provkördes en bil helt utan styre och pedaler. Sedan dess har denna avdelning av Google knoppats av och bildat företaget Waymo. Förutom just Waymo har även många andra aktörer visat framfötterna inom detta område. Ett av dessa är Tesla och deras Autopilot. Vissa modeller kan redan nu köra sig själva samt assistera föraren på olika sätt. I Sverige fick Volvo tillstånd 2018 att testa självkörande bilar på allmän väg.

Det är lätt att förstå varför bilföretagen gör sitt yttersta för att etablera sig i denna begynnande marknad. Med hjälp av de självkörande bilarna tar vi trots allt ett nytt spännande steg in i framtiden.


Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/customer/www/artikelhubben.se/public_html/wp-content/themes/blt-katla/inc/acf/core/input.php on line 116