Tips hur du ska förvara en flaska vin

En del viner ska man inte lagra, andra viner blir mycket godare om man lagrar dem. Det är inte lätt att veta vilka som ska lagras och vilka som inte ska lagras. Men ett är säkert, det går aldrig att lagra ett billigt vin så att det blir ett dyrt vin. Ett vin som ska bli bättre av lagring måste vara producerat med en viss kvalitet. Tänk också på att smaken är individuell. En del älskar fräscha och ungdomliga nyanser i vinet och då behöver man inte lagra det medan andra uppskattar den mogna och mer komplexa smaken som kommer när ett vin lagras. Köp gärna flera flaskor av samma vin så kan du följa utvecklingen av det vinet.

Några olika viner fungerar generellt bra att lagra. Portvin är ett sådant vin och det blir faktiskt bättre ju längre det lagras. Efter 20-30 år kan ett portvin nå sin kulmen och riktigt explodera i smaker. Champagne blir också bättre av att lagras. När det får vila i några år utvecklas smakerna positivt. Ett bordeauxvin, både rött och vitt, blommar ut i smak om det lagras i några år. Särskilt de röda vinerna behöver tid för att mogna. Röda och vita bourgogneviner kan också lagras för att bli mer komplexa och få smakerna att utvecklas mer.

Att förvara vin hemma kräver lite speciella förutsättningar om du ska följa experternas råd. Här listar vi några tips som är bra att tänka på om du vill lagra vin hemma och få fram mer mogna och komplexa smaker.

  • Den perfekta lagringstemperaturen ligger mellan 8-15°C. Mellan 10-12°C anses av många vara en helt perfekt temperatur. Det är bra om temperaturen är jämn under dygnets timmar. Det ska alltså inte pendla för mycket mellan natt och dag. Att det skiljer sig lite mellan olika årstider har mindre eller ingen påverkan. Lagra aldrig vin i ett kylskåp, det är både för varmt och för ljust.
  • Hur fuktigt det ska vara i rummet där man ska lagra viner är en omdiskuterad fråga men de flesta skulle nog i alla fall säga att luftfuktigheten ska ligga runt 75 %.

Förvara din viner i ett mörkt rum. Ljus kan nämligen påverkar vinets färg kan ge en tråkig lukt och smak. En flaska som är försluten med en kork bör förvaras liggande så att inte korken torkar. När korken torkar kan den släppa in luft som förstör vinet. Viner som har förslutits med en skruvkork kan dock utan problem lagras stående.


Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/customer/www/artikelhubben.se/public_html/wp-content/themes/blt-katla/inc/acf/core/input.php on line 116