Tips för den blivande investeraren och aktiespararen | ArtikelHubben

Tips för den blivande investeraren och aktiespararen

Att spara pengar i aktier och att göra investeringar i andra företag är i princip samma sak. Om du aldrig har köpt aktier i ett företag tidigare finns det vissa saker som är bra att ha i åtanke. Här kommer några tips som kan hjälpa dig på vägen.

Därför är det bra att investera

Det finns många sätt att spara pengar på. Du kan spara pengar direkt i ditt bankkonto. Där fortsätter de att växa varje gång du gör en insättning. Du kan även spara pengar i ett sparkonto. Då växer pengarna sakta men säkert med några få procent. Ett annat alternativ är att spara pengar genom att investera i fonder och aktier. Detta är i särklass det mest lönsamma sättet att spara på. Denna sätt att spara pengar på kan få pengarna att växa betydligt snabbare.

Vad innebär det att investera?

En investering betyder att du satsar kapital (pengar) som i framtiden kommer att ge dig avkastning. Att investera i företag betyder inte att du garanterat kommer att få avkastning på dina investeringar. Företagens resultat och framgång kan trots allt variera enormt. Vissa företag går det bra för och andra går det inget vidare för. Det går dock att göra bra aktieaffärer oavsett om det går bra eller dåligt för ett företag. Aktiekursen är trots allt baserad på vad köpare vill köpa aktien för och vad säljarna vill sälja aktien för.

Ibland kan olika nyheter eller till och med rykten få en aktiekurs att skjuta i höjden eller sjunka som en sten. Detta kan i sin tur leda till att din investering ökar eller minskar i värde. Att investera i nya företag innebär alltid en viss risk.

Bra företag att investera i

Att hitta bra företag är en konst. Det är omöjligt att ge ett exakt svar på frågan ”Vad ska man investera i”. Det finns många sätt att tänka på. Ett sätt är att tänka på vart utvecklingen är på väg och vilka företag som har positionerat sig på ett smart sätt. Bilbranschen är ett bra exempel på detta. Efter flera dieselskandaler och efter att många länders regeringar valt att införa framtida förbud mot bensin- och dieselbilar kan man med hög sannolikhet räkna med att elbilar och miljövänligare bränslesystem kommer att bli populärt. Även bilarnas säkerhet utvecklas, vilket innebär att självstyrande bilar och AI som ger styrhjälp blir allt mer populärt. Företag som tillverkar eller utvecklar dessa system har goda chanser att bli stora i framtiden.

Tips när du ska investera pengar

Enligt Alexander Gustafsson, investeringscoach på Nordnet, tar det cirka 10 år att få en garanterad positiv avkastning på investeringarna. Naturligtvis kan du få bra avkastning betydligt snabbare än så om du hittar bra företag att satsa på. Gör satsningar på 10 år och lova dig själv att det är först då som du börjar ta ut pengarna.

 


Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/customer/www/artikelhubben.se/public_html/wp-content/themes/blt-katla/inc/acf/core/input.php on line 116