
Testa nutidens undervisning – kombinera tryckta och digitala läromedel i klassrummet
Digitaliseringen har spridit sig snabbt över samhället på senare år och numera går det mesta att sköta på elektronisk väg. Datorer, surfplattor och smarta mobiler finns i de flesta hem och allt från bankärenden till veckohandling kan uträttas online. Det är kanske inte så konstigt att även skolan nu har tagit steget in i den digitala världen. I och med detta har det också dykt upp många flexibla och pedagogiskt fördelaktiga alternativ till de klassiska läroböckerna. Vad framtiden bär med sig återstår dock att se. Vissa utbildningsföretag har redan gått över till heldigital undervisning, men om man vill gå lite lugnare till väga kan så kallad ”blended learning” vara ett bra sätt att fasa in förändringarna.
Blended learning innebär i praktiken att man kan plocka ihop en egen, skräddarsydd mix av tryckta och digitala läromedel som passar både ens personliga preferenser och elevernas förutsättningar. På så sätt blir det också lättare att planera arbetet och anpassa undervisningen efter varje enskild individ. Man kan exempelvis använda sig av traditionella, tryckta basläromedel i vissa ämnen och välja onlineböcker till andra. De senare är elektroniska kopior av pappersversionerna, men inkluderar vanligtvis även inlästa ljudfiler och noteringsmöjligheter. Därutöver finns också heldigitala varianter som kommer med ännu fler anpassningsfunktioner, liksom självrättande övningar, resultatöversikt och integrerat lärarstöd. Väljer man att köpa digitala läromedel online beställer man dessa i form av licenser. Normalt sett behöver man först registrera en pedagoglicens för att sedan kunna administrera elevernas exemplar, men det kan även finnas färdiga paketlösningar med ett bestämt antal konton. Vissa system kräver endast en övergripande skollicens som då omfattar samtliga klasser/lärare.
Ytterligare ett alternativ om man vill satsa på blandat lärande är att kombinera tryckta böcker med digital färdighetsträning. Via onlineportalen Övningsmästaren har alla som vill möjlighet att träna fritt på språk och matematik. Bingel är ett annat, lärarövervakat, övningsverktyg avsett för barn i grundskolan. Det webbaserade systemet innehåller inspirerande och roliga övningsuppgifter som alla följer progressionen i välkända läroböcker, såsom ”Matte Direkt”, ”LäsDax”, ”Champ” och ”ZickZack”. Majoriteten av dessa finns numera också tillgängliga som digitala läromedel. För elever som har dyslexi eller andra former av avkodningsproblematik är det ofta väsentligt att kunna använda digitala läromedel i skolan. Ett välbeprövat dyslexihjälpmedel som funnits länge på marknaden är Lexia Provia. Programmet består av ett screeningverktyg, samt en sektion med språkförstärkande träning. Genom att låta hela klassen genomföra de normerande testerna i Provia direkt när höstterminen börjar kan man enkelt fånga upp de individer som är i behov av extra stöd. Utifrån provresultaten får man också förslag på interaktiva övningar i Lexia.
Den som önskar köpa digitala läromedel online kan hitta mer information om de olika alternativen på utgivarens hemsida. Där finns även möjlighet att ladda ned lärarmanualer och bläddra i demos. Oftast går det också att beställa kostnadsfria utvärderingsexemplar av onlineböcker och/eller prova systemen gratis under en period. Om man är intresserad av att jobba mer med digitala läromedel i skolan kan det vara värt att kika närmare på nya Kampus – en helt onlinebaserad plattform för högstadiet och gymnasiet som framför allt fokuserar på språk och innefattar både planeringsverktyg, redigerbart utbildningsmaterial, självrättande övningar och en mängd andra funktioner. Läromedelsutbudet kommer att utökas efter hand, men ”Spegla språket”, ”Awesome”, ”Qué bien”, ”Chez nous” och ”Ledarskap och Organisation” är några heldigitala titlar som redan går att beställa till Kampus.