Starta egen restaurang – kostnader och andra saker som du behöver tänka på

Starta egen restaurang – kostnader och andra saker som du behöver tänka på

Starta egen restaurang – kostnader och andra saker som du behöver tänka på

Drömmer du om krögarlivet? Att driva en restaurang är hårt jobb och kräver ett stort engagemang från ägarnas sida. Det är svårt, men det är allt annat än omöjligt. I tusentals år, kanske ännu mer, har människor runt om i världen startat egna framgångsrika restauranger.

Vad ska man tänka på?

Det enklaste svaret är att säga allt, men för att precisera bör du börja med att skapa en affärsplan. Det finns flera mallar att tillgå, affärsplanen tvingar dig skriva ned exakt vad du ska erbjuda, var du ska bedriva din verksamhet och hur den ska finansieras. Utan en affärsplan blir det svårt att starta eget inom restaurang– och cafébranschen på ett framgångsrikt och lönsamt sätt.

En allmän översikt, en finansiell analys och en djupdykning i restaurangens koncept. Den allmänna översikten går igenom de större delarna av din satsning, exempelvis en kort beskrivning av restaurangkonceptet, vilken mat, vilka produkter och vilka tjänster ni kommer att erbjuda, hur marknaden ser ut och vilka som är målgruppen och så vidare. Den finansiella analysen går igenom vilka kostnader du kommer att ha samt hur mycket du behöver tjäna för att gå runt.

Vad kostar det att starta egen restaurang?

Du kan inte alltid räkna med att gå plus direkt när du ska starta egen restaurang, i vissa fall tar det mer än ett år innan restaurangen blir lönsam. Hur löser du en sådan situation? Allt detta och mycket mer behöver du gå igenom när du skapar din affärsplan. Från börjar kommer affärsplanen endast att vara ett förslag på hur restaurangen kan se ut och allt eftersom du sätter igång blir affärsplanen en slags guide som hjälper dig ta olika beslut.

Hur gör man en affärsplan för att starta egen restaurang?

Att skapa affärsplaner är något av en konst. Det handlar lika mycket om att ha teoretisk kunskap som det gör om att vara duktig på detektivarbete. I vissa fall får du göra kalkylerade chansningar. Det är trots allt svårt att bedöma hur många i en stad som kommer att tycka om just ditt koncept.

Många bävar även inför kalkylen då det återigen är svårt att göra uppskattningar. Du kanske inte har något svar alls på frågan ”Vad kostar det att starta egen restaurang” eftersom du inte har någon aning. Vid sådana situationer är det bäst att ta hjälp. Det finns flera lösningar till detta, från att prata med före detta eller nuvarande restaurangägare till att ta kontakt med företag som specialiserar sig på att hjälpa till med dessa investeringar.

Ta hjälp när du ska starta eget inom restaurang- och cafébranschen

Det är svårt att vara krögare och det finns mängder av fallgropar att undvika. Om du inte redan har erfarenhet av branschen, exempelvis genom att ha jobbat inom restaurangbranschen länge, se till att ta in hjälp på något sätt. Det är värt att ta in en konsult tidigt för att kunna underlätta processen och undvika kostsamma misstag i början.

 


Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/customer/www/artikelhubben.se/public_html/wp-content/themes/blt-katla/inc/acf/core/input.php on line 116