Albania hiking

Snabbguide till att vandra i Albanien

Detta lilla land i sydöstra Europa är ett av många länder inom Balkanhalvön. Albanien erbjuder en extrem variation av landskap och miljöer, allt från snötäckta berg i de albanska alperna, till de heta och soliga kusterna längs det Adriatiska och Joniska havet. Vandra i Albanien och utforska dess gyllene stränder, blåa sjöar, unik kultur och trevligt folk! Om du letar efter vandringsresor i Albanien är denna blogg för dig.

Att vandra i Albanien på egen hand är ett otroligt sätt att lära känna detta vackra land. Boka en resa för vandring i Albanien och upptäck små men vackra byar som Theth, paddla kajak i bergssjöar eller sov under den bara himlen på en tom strand i Grama Bay i södra Albanien. Det gör ingen skillnad om du har massvis med tid eller bara ett par dagar, när det kommer till vandring i Albanien finns det en upplevelse för alla!

När är det bäst att vandra i Albanien?

Den bästa säsongen att vandra i Albanien är under våren som varar från april till juni, och på hösten, som börjat i september och slutar i december. Temperaturerna under våren och hösten ligger mellan 10°C och 25°C, perfekt för att avnjuta bergsvandring utan att behöva lida genom sommarhetta eller kalla vintrar. Och genom att vandra i Albanien på egen hand under vår och höst undviker du också högsäsongen för turister som varar från juli till augusti. 

Hur vältränad behöver jag vara för att klara av vandring i Albanien?

Desto mer tränad du är, desto mer kommer du få ut av dina vandringsresor till Albanien. Denna regel gäller egentligen för alla vandringar, inte bara Albanien. Om du är vältränad kommer en vandring i Albanien inte vara några som helst problem för dig. Kom ihåg att många vandringsleder i Albanien involverar flera timmars vandring i bergen flera dagar i sträck. Om du är oroad för att det är en alldeles för stor påfrestning för dig kan du alltid träna i förväg för att vara i god form tills din vandringsresa. Att promenera ett par timmar per dag och gå i trappor är en bra startpunkt. Om du inte väljer att vandra i Albanien på egen hand så kommer din guide vara med dig alla timmar på dygnet och hjälpa dig genomföra vandring efter dina förutsättningar på ett säkert sätt.

Börjar alla vandringsleder i Albanien från Tirana?

Ja, i princip all vandring i Albanien börjar från Tirana. Det finns alltid undantag, och om du talar med din vandringspartner kan de möjligtvis arrangera att avfärden sker i andra albanska städer eller närliggande länder som Kosovo, Montenegro eller Makedonien. 

Vad bör jag packa inför vandringsresor till Albanien?

För att vandra i Albanien rekommenderar vi att packa lätt. Glöm inte att du kommer vandra flera timmar varje dag, dagar i sträck. Vi rekommenderar att ha bekväma kläder för vandringarna och bara ta med dig tillräckligt mycket kläder för när du är ute och vandrar. Du kan lämna övrigt bagage i Tirana.

Packningslista:

 • Stövlar eller skor lämpliga för terrängen
 • Regn-/vindutrustning (jacka och byxor om det är dåligt väder)
 • En lätt flis eller jacka
 • Vattenflaska
 • Solskydd – solglasögon, solkräm och solskyddskläder
 • Schampo
 • Smärtstillande (vid huvud- eller magvärk)
 • En kamera för vackra minnen
 • Lite att tugga på

Om du ska på vandring i södra Albanien kan du också packa:

 • Badkläder och handduk ifall du vill bada i hamnen eller i floden
 • En sovsäck

Boka din vandringsresa till Albanien idag!


Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/customer/www/artikelhubben.se/public_html/wp-content/themes/blt-katla/inc/acf/core/input.php on line 116