Skaffa en väggkamin utan skorsten | Artikelhubben

Skaffa en väggkamin utan skorsten. Snyggt, mysigt och enkelt i både lägenhet och hus

Människor har alltid samlats kring elden. Det är ett djupt liggande behov som vi fortfarande känner efter tusentals år. Även om vi inte behöver elden för att se i mörker eller laga mat nu för tiden, så lockar den och skapar gemenskap. Med eld blir det mesta speciellt, som på Valborgsmässoafton, när vi grillar korv i skogen eller när sommarstugan ska värmas upp på hösten. Men känner du till hur enkelt du nu kan njuta av en eldstad i ditt eget hem med olika skorstensfria kaminer?

Teknisk utveckling och design

Ibland tar utvecklingen ett skutt och vi kommer på något nytt och smart. Ofta är det en kombination av tekniska innovationer och själva utformningen. Ta till exempel de platta paketen från det svenska möbelvaruhuset eller de små batterierna som gör det möjligt för oss att bära runt på mobila datorer. Ett steg på vägen mot en väggkamin utan skorsten är kakelugnen, som började användas av både fattig och rik på 1880-talet. Teglet i kakelugnen hade bra egenskaper för att hålla värmen och man kunde designa enkelt eller med krusiduller och färger. Det faktum att röken färdades genom långa slingrande rör uppför väggen, gjorde att värmen fanns kvar långt efter att elden brunnit ut.

Inred med eld

Idag kan du enkelt installera en öppen spis i varje rum. Eller flytta runt den både ute och inne, efter behov. Nu är flera av de gamla problemen lösta, när det gäller säkerhet, utsläpp och lukt. Dessutom kan utseendet varieras i oändlighet. Gillar du en typ som efterliknar gamla tiders stil eller vill du ha en eldstad utan skorsten, som är modern? Ska den stå på ett bord, mitt i rummet eller hängas på väggen? Behöver du tänka på barnsäkerheten har många modeller en glasskiva som skyddar. Du får stora möjligheter att inreda och kombinera elden med din konst, dina möbler eller genom att skapa en ny fokuspunkt i ett stort rum, inomhus eller på terrassen.

Miljövänligt utan sot

Det är bioetanol som skapar mysig stämning i de moderna eldstäderna. Det finns som gel och i flytande form. Bioetanol tillverkas av förnybart material som fått jäsa, till exempel från majs, potatis eller skogsråvara. Du slipper tänka på sot, avgaser eller lukt. Vid förbränningen bildas ånga, koldioxid och värme. Kom bara ihåg att det är viktigt med god ventilation, eftersom eld alltid behöver syre. Diskutera gärna med personalen på Vauni vilka alternativ som finns och vad de betyder för brinntid och temperatur.


Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/customer/www/artikelhubben.se/public_html/wp-content/themes/blt-katla/inc/acf/core/input.php on line 116