SFI är viktigare än någonsin för att utländska medborgare ska komma in i samhället | Artikelhubben

SFI är viktigare än någonsin för att utländska medborgare ska komma in i samhället

Förmågan att kommunicera med andra är en väsentlig del av livet. Utan språket kan du varken göra dig förstådd eller förstå vad andra säger. Svenska är verkligen inte det lättaste språket att lära sig men det är allt annat än omöjligt, speciellt om du har duktiga lärare.

Svenska för invandrare

Personer som inte kan svenska men som har ett uppehållstillstånd och ett personnummer i Sverige har rätt att läsa kurserna inom Svenska för invandrare. Kursen ger dig möjlighet att öva på språket samt lära dig grammatiken. Det gäller både muntligt och skriftligt. SFI är en grundkurs utvecklad för att hjälpa dig förstå språket och på så sätt bli en mer integrerad del av samhället.

En flexibel och kostnadsfri utbildning

Det är gratis att studera SFI. Du behöver varken köpa böcker eller andra läromedel. Grundutbildningen är inte CSN-berättigad men hos vissa kommuner kan du få ett bidrag när du studerar. Du måste vara minst 16 år för att påbörja utbildningen. Notera att det inte finns någon övre gräns för åldern.

Utbildningen i sig utformats tillsammans med dig och baseras på din nuvarande förståelse av språket samt din utbildningsnivå. Det finns tre studievägar och totalt fyra olika SFI-kurser. Det är möjligt att studera på distans, under dagen och även under kvällen. I vissa kommuner finns även andra studier som du kan studera parallellt med SFI, exempelvis grundläggande vuxenutbildning och samhällsorientering.

Börja studera SFI-kurser

Det är dock värt att nämna att kommunerna har olika processer och krav kring dessa kurser som bland annat styr var, när och hur du får studera. Det enklaste sättet att påbörja SFI-studier är genom att anmäla sig via kommunen, något som du oftast kan göra via hemsidan.

Efter kursen

Du får ett betyg efter varje kurs du klarar av, det vill säga där du har nått kursens fastställda mål. Du behöver även klara av det nationella provet för kursen. Efter en avklarad kurs ska du kunna förstå, tala, skriva och läsa svenska bättre än tidigare. Vid avklarad kurs kan du även börja söka jobb i landet eller fortsätta med en annan utbildning om du vill. Planerar du att fortsätta med dina studier är det en god idé att kombinera språkkurserna med exempelvis den grundläggande vuxenutbildningen eller yrkessvenska. Nästa steg därefter är den gymnasiala vuxen- eller yrkesutbildningen. Syftet med de flesta studierna är att de ska leda till ett jobb, vilket också är en viktig grundsten i skapandet av en hållbar vardag i Sverige.

Starta ditt nya liv

Att flytta till ett land där du varken förstår kulturen eller språket är tufft. Genom att studera SFI ger du dig själv de bästa möjliga förutsättningarna för att skapa ett liv i landet.


Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/customer/www/artikelhubben.se/public_html/wp-content/themes/blt-katla/inc/acf/core/input.php on line 116