Safe Workplace

Så skapar du en säker arbetsplats i vinter

Skydda dina medarbetare mot smittsamma sjukdomar och halkolyckor genom att noggrant se över arbetsplatsen. Här kommer några bra tips som skapar en säker arbetsplats för alla.

Tips för en säker arbetsplats

Mörker och kallare väder är några av faktorerna som gör att vi tillbringar mer tid inomhus tillsammans under vinterhalvåret. Att vara så tätt tillsammans i ett öppet kontorslandskap, kring fikabordet eller i omklädningsrummet gör också att smittsamma sjukdomar lättare sprids. 

Här kommer några enkla och användbara tips som ger en säker arbetsplats

  • Uppmuntra medarbetare att arbeta hemifrån eller försök göra det möjligt för anställda ta sig till och från jobbet under andra klockslag än då det är rusningstid. 
  • Placera lådor med munskydd synligt i lokalen för att säkerställa att medarbetare kan använda munskydd om de behöver vara nära andra i trånga utrymmen eller måste åka kollektivt till och från jobbet.
  • Tillhandahåll  andningsmask för de medarbetare som behöver extra skydd samt de som behöver vistas väldigt nära människor. Ett munskydd skyddar andra, medan en andningsmask både skyddar dig och andra mot smitta. Andningsmask skyddar också mot damm, rök och aerosoler.
  • Placera handsprit tillgängligt i lunchrum, vid öppna kontorsytor och i bilar som används i tjänsten. Handsprit är ett bra alternativ om vatten och tvål inte finns tillgängligt. 
  • Säkerställ att det finns tvål inne på toaletterna och i närheten av diskbänken i lunchrummet. Att tvätta händerna med tvål och vatten i minst 20 sekunder är det säkraste sättet att bli av med bakterier och virus. Tvålen löser upp virusets fetthölje vilket gör att viruset oskadliggörs. 

Vintern innebär inte bara risk för att smittas av sjukdomar, vädret ökar också risken för att skadas både inomhus och utomhus. Regn, snö och slask i trapphus eller entréer riskerar att orsaka halkolyckor på arbetsplatsen. Skapa en säker arbetsplats genom att ställa ut skyltar som varnar för halka och torka upp vätan så snabbt som möjligt. Första hjälpen-tavlor strategiskt utplacerade i lokalen skapar också rätt förutsättningar för en säker arbetsplats.


Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/customer/www/artikelhubben.se/public_html/wp-content/themes/blt-katla/inc/acf/core/input.php on line 116