Så här väjer du rätt mat till rosévin | ArtikelHubben

Så här väjer du rätt mat till rosévin

Ett glas kallt rosévin för oftast tankarna till en härlig sommareftermiddag på en uteservering eller som den perfekta mingeldrycken på en sommarfest. Alltså ett vin som oftast dricks på egen hand eller som max kompletteras med enklare tillbehör som nötter eller jordgubbar. Men faktum är att ett gott rosévin även passar för en mängd olika maträtter där det kan vara en betydligt bättre matchning än det vita eller röda. Fortsätt läsa för att ta reda på vilken mat det rör sig om!

Vad är rosévin?

För att lättare förstå varför ett glas rosé kan passa mer eller mindre bra till en viss maträtt är det viktigt att börja med att titta på vad som faktiskt skiljer det från ett glas rött eller vitt och vilka olika karaktärer det kan ha. Så, vad är egentligen rosévin? Absolut vanligast är att man framställer rosévin på samma sätt som vitt vin, fast att man i stället använder sig av blå druvor. Man låter skalet ligga med i urlakningen för att skapa den färg man vill uppnå, vilket är det som gör att roséviner finns tillgängliga i en mängd olika rosa nyanser. Önskar man en kraftig smak och färg kan skalen dessutom få ligga kvar vid jäsningsprocessen av musten. Det finns inga speciella rosédruvor, utan man kan använda sig i princip av vilka druvsorter som helst.

Liknande viner framställs bland annat i distriktet Champagne i Frankrike genom att blanda vitt och rött vin, eller i vissa tyska där gröna och blå druvor får jäsa ihop, men dessa får inte kallas för roséviner.

Mat som passar till rosévin

När du vill testa att para ihop mat till rosévin kan det hjälpa att titta på vinets färg för att göra en så bra matchning som möjligt. Lätta och ljusa roséviner passar nämligen bra till sallader, fisk, kyckling, charkuterier, grillade skaldjur och lätta grillrätter, medan ett kraftigare och mörkare rosévin passar bättre till kryddig mat och asiatiska rätter. Glöm heller inte det mousserande rosévinet som är minst lika populärt som de stilla varianterna. Förutom att skåla med vid festliga tillfällen passar ett glas rosébubbel utmärkt till fisk, fågel och fläsk.

Förhoppningsvis kan detta göra att du vågar dig på att bjuda på ett glas rosé vid nästa middagsbjudning, inte bara vid fördrinken eller minglet utan till själva maten. Glöm heller inte att du kan fråga personalen där du planerar att handla vinet om råd om du känner dig osäker!


Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/customer/www/artikelhubben.se/public_html/wp-content/themes/blt-katla/inc/acf/core/input.php on line 116