Café Haninge | Artikelhubben

Så här äter du sushi på rätt sätt

Ris, färsk fisk och sjögräs – det är egentligen allt som krävs för att göra en riktigt god sushi. Det är en otroligt älskad japansk maträtt tack sitt stora utbud av smaker, texturer och varianter. Trots sin enkelhet har den dock vissa regler när det kommer till hur den ska ätas, i alla fall enligt japansk kultur.

Kockarnas egna tips

Enligt den japanska sushikocken Naomichi Yasuda är ett av de största misstaget som vi utanför Japan gör är att placera inlagd ingefära på toppen av sushibiten för att sedan dränka den i sojasås. Att placera ingefära ovanpå fisken går alltså helt emot japansk etikett. Traditionellt ska makirullar, som är inrullade i sjögräs, försiktigt doppas i sojasås och sedan stoppas hel i munnen. Ingefäran ska sedan ätas på egen hand för att rensa smaklökarna.

Även Nobuyuki “Nobu” Matsuhisa, ägare av den kända restaurangkedjan Nobu, har kommit med några tips. Han är expert inom sitt område och lägger stor vikt vid hur han anser att sushi ska ätas. Nigiri, vilket är en sushibit med en bas av ris under topping, ska ätas med pinnar och sedan vändas på sidan så att fisken kan doppas ned i sojasåsen. Riset ska alltså vara torrt. Du kan också välja att hälla lite soja över fisken – det gör att fisken håller smaken bättre. Försök tänka att sojan är där för att förbättra smaken, inte förändra den. Att förstöra fiskens delikata smak genom att täcka den i wasabi är också ett stort ”no no”. Ta en istället en lagom mängd direkt på fisken, den ska alltså inte blandas med sojan. Undvik även att rulla pinnarna mot varandra även om du sett andra göra det. Det anses vara otrevligt mot kocken eftersom det tyder på att du tror att pinnarna är av dålig kvalité.

Stort utbud av restauranger i Haninge

Självklart ska du äta sushi på det vis som du föredrar, men har du alltid varit nyfiken på hur sushi kockarna själva gör har kanske detta varit intressant läsning för dig. Om detta har satt igång suget efter sushi erbjuder Sushiporten i Port 73 en mängd smarriga alternativ där du kan öva dina kunskaper. De erbjuder inte bara sushi i Haninge utan även varma rätter såsom bento tori, yakisobi, lax teriyaki och naturligtvis bibimbap. Port 73 erbjuder ett varierat och relevant utbud av butiker och restauranger där alla smaklökar kommer tillfredsställas. Är du sugen på något lättare att tugga på under en dag av shopping är Chillin Café i Haninge ett bra alternativ. Där kan du och dina vänner fika i lugn och ro och njuta av lättare maträtter så som sallader, pajer, pasta och varma mackor. Här finns helt enkelt något för alla!


Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/customer/www/artikelhubben.se/public_html/wp-content/themes/blt-katla/inc/acf/core/input.php on line 116