Patek-Philippe-en-historia-av-ramgång

Patek Philippe ー en historia av framgång

Med över en miljon producerade klockor sedan starten 1839 och över en miljard i årliga intäkter så är Patek Philippe en verklig maktfaktor inom klockbranschen. Men vet du vilka som var Patek Philippes ursprungliga grundare, när Calatrava såg dagens ljus och vilken som är världens dyraste klocka som auktionerats ut? Vi täcker alla viktiga milstolpar i Patek Philippes historia. 

Patek Philippe ー ursprungliga grundare

Baserat på namnet är det lätt att tro att Patek Philippes grundare var två män vid namn Patek och Philippe, men så var det inte. Grundarna var i själva verket Antoine Norbert de Patek och Francois Czapek som startade klockföretaget Patek, Czapek & Cie 1839. Jean Adrian Philippe kom in i företaget 1845 och Francois Czapek gick vidare till andra äventyr. 1851 bytte företaget namn till Patek, Philippe & Cie ー Fabricants à Genève.

Viktiga patent

1868 skapar Patek Philippe det första schweiziska armbandsuret för den ungerska grevinnan Koscowicz. I slutet av 1800-talet och början av 1900-talet tar företaget patent på viktiga uppfinningar som precisionsregulatorn, mekaniken bakom evighetskalendern för fickur samt den första dubbla kronografen. Men sämre tider var att vänta.

Två avgörande milstolpar

Den stora depressionen med start 1929 slår hårt, även mot urmakare. Efter några år inser Patek och hans kompanjon Philippe att de måste göra stora förändringar för att hålla företaget flytande. 1932 händer två viktiga milstolpar i Patek Philippes historia ー bröderna Jean och Charles Henri Stern investerar i företaget, och klockan Calatrava Ref. 96 ser dagens ljus. 

Patek Philippe ー resten är historia

Patek Philippes ursprungliga grundare och Stern-familjen tog nödvändiga beslut för att kunna ta klockmärket in i framtiden. Företaget började tillverka egna urverk och la grunden för den fortsatta utvecklingen av hantverksmässiga, innovativa klockor med hög precision. 1933 skapar Patek Philippe “Graves” Ref. 198 385, ett av de mest komplexa mekaniska fickur som någonsin skapats. När klockan auktionerades ut 2014 blev den såld för nära 24 miljoner dollar och intog platsen som världens dyraste klocka. 

Rekordet slogs 2019 när Patek Philippe Grandmaster Chime Ref. 6300A-010 auktionerades ut för svindlande 31,1 miljoner dollar. Klockan tillverkades i ett enda exemplar och var en hommage över Patek Philippe och dess historia med 20 komplikationer inklusive fem akustiska funktioner. 

Vill du äga en Patek Philippe? Besök en anrik urmakare för att vara säker på att klockan är äkta och att den framtida klockservicen alltid utförs av en specialist på just Patek Philippe-klockor.  


Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/customer/www/artikelhubben.se/public_html/wp-content/themes/blt-katla/inc/acf/core/input.php on line 116