Med hjälp av en utbildning kan du hitta ett bättre jobb

Med hjälp av en utbildning kan du hitta ett bättre jobb

En stor del av vuxenlivet går ut på att jobba och tjäna pengar. Om du inte har en regelbunden lön blir det svårt att skapa en stabil vardag. När en arbetsgivare ska anställa kollar de på flera faktorer, men några mycket viktiga faktorer är erfarenhet och kompetens. En utbildning kan hjälpa dig att få bägge, vilket gör dig mer attraktiv som arbetstagare.

Vad ska man studera?

Det beror på vad du vill jobba med. Ett tips är att ha en uppfattning om vilka arbetsuppgifter du tycker om och vad du är bra på. Har du god förståelse för matematik och gillar ekonomi kan du med fördel studera till revisor, ekonom eller något annat inom detta område. Naturligtvis måste du inte välja utbildning på detta sättet men det är alltid bra att ha ett mål med utbildningen.

Vart ska man studera?

Det finns mängder av skolor, högskolor och universitet att välja mellan i Sverige. Det finns även olika typer av utbildningar att gå. Ett alternativ till den vanliga utbildningen är YH-utbildningar. YH står för Yrkeshögskola och det som gör denna utbildningsform speciell är att den kombinerar teori med praktik. Alla YH-utbildningarna ska innehålla en praktisk del där du får lära dig på en arbetsplats. Detta ger dig både ett större nätverk och även erfarenhet av själva yrket.

En utbildning som täcker ett behov

En annan fördel med YH- och KY-utbildningar (Kvalificerad yrkesutbildning) är att de endast får startas om det finns ett behov på arbetsmarknaden. Det innebär i sin tur att du faktiskt har goda chanser att bli anställd inom det område som du studerar. Precis som en vanlig utbildning behöver du ha bra betyg för att komma in på utbildningen, speciellt om det är många som söker till just den utbildningen som du söker.

Det är inte alltid som de vanliga betygen räcker till. Tursamt nog går det att plugga upp sina gamla betyg eller studera kurser som du saknar. Detta kan du bland annat göra genom Komvux, både på plats i en lokal eller på distans via datorn.

Utbildningar som inte kräver betyg

Det är faktiskt inte alla utbildningar där det krävs att du har tillräckligt bra betyg för att kunna börja studera. En del utbildningar har endast erfarenhetskrav, exempelvis utbildning för PT, medan andra bara kräver att du kan betala utbildningskostnaden. Även i dessa fall är det viktigt att ha målet i sikte, det vill säga att du tänker på varför du studerar. Att plugga är oftast roligt och socialt men kom ihåg att studierna kommer att ta slut. Efter plugget kommer resten av livet. Försök att säkerställa att du har något att göra när du har tagit examen.


Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/customer/www/artikelhubben.se/public_html/wp-content/themes/blt-katla/inc/acf/core/input.php on line 116