akustiktak|Artikelhubben

Ljudabsorbenter och undertak för rätt akustik

Rätt akustik handlar inte bara om att skapa rätt ljud i en musikstudio eller hemmabiosalong, det kan också handla om att skapa en behaglig ljudnivå i olika typer av arbetsmiljöer. Ljudnivån har en stor påverkan på vår koncentration och effektivitet och är därför en väl vald investering för företaget. Bullerexponering under en längre tid bidrar alltså med negativa hälsoeffekter och sämre produktivitet. Därför är det viktigt att investera i kvalitativa ljudabsorbenter och undertak för rätt akustik och ljudnivå.
 
Ljudabsorbenter kan se ut på många olika sätt och erbjuder olika effekter beroende på hur de placeras och i vilket rum de ska användas i. Förutom att skapa en behaglig miljö kan de även användas som snygg inredredningsdetalj tack vare mängden olika utföranden som finns tillgängliga på marknaden. En skärmvägg kan alltså fungera lika bra som ljuddämpning mellan olika skrivbord i ett öppet kontorslandskap och som en iögonfallande detalj rent stilmässigt.
 

Vad påverkar ett rums akustik?

 
Genom att arbeta med rätt lösningar kan ljudnivån reduceras i alla typer av miljöer. Ett rum med dålig akustik och brus kan orsaka koncentrationssvårigheter, stress och trötthet. Akustiken påverkas av hur taken, väggarna och golvet fångar upp ljudet, men är också beroende på rummets volym. Ju större volym ett rum har, desto längre blir efterklangstiden. Detta kan alltså åtgärdas med ljudabsorbenter och olika typer av undertak. Akustiken kan även påverkas av hur rummet är möblerat och vilken utrustning som finns där. Ett rum med mycket möbler kan kallas för ett mjukt dämpat rum och har kort efterklangstid, ett rum utan möbler kan kallas för ett hårt rum och har istället lång efterklangstid. Efterklangstiden kallas det ljud som fortsätter att finnas kvar i rummet efter att ljudet stängts av. Detta beror på de reflektioner som skapas i rummets golv, väggar och tag men klingar sedan av succesitvt. Tiden det tar innan ljudet helt försvunnit kallas för efterklangstid. Detta är ett begrepp som används flitigt inom akustikbranschen då det är så man mäter hur den befintliga akustiken ser ut. När man tagit reda på detta kan man avgöra hur mycket ljudabsorbenter som krävs för att förvandla buller till en mer dämpad ljudnivå, samt var i rummet de ska placeras.
 

Hitta rätt akustiklösningar

 
Hos Kamak ligger stort fokus på att erbjuda ljudabsorbenter och akustiktak till bra pris för att alla ska kunna njuta av behagliga miljöer. Alltifrån väggabsorbenter, ljuddämpande skärmar och undertak erbjuds i Bromma där man kan besöka deras showroom för att enkelt få hjälp att hitta rätt. Skolor, kontor och sjukhus är alla platser som kräver en bra ljudnivå. Vilken typ av lösning man ska välja beror på hur rummet ser ut och vilka förutsättningar man har att jobba efter. I vissa lokaler är det viktigt med bra väggabsorbenter medan det i andra miljöer är bättre att satsa på ett ljudabsorberande golv.


Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/customer/www/artikelhubben.se/public_html/wp-content/themes/blt-katla/inc/acf/core/input.php on line 116