Är det värt att installera inbrottslarm eller inte?

Att ha eller inte ha inbrottslarm i sin bostad ー det är den stora frågan som alla bostadsägare (och vissa hyresgäster) någon gång ställs inför. Här går vi igenom alla argument för och emot, och ger tips på det bästa inbrottslarmet för dina behov.

Hur fungerar ett inbrottslarm?

Innan vi går närmare in på om du behöver ett larm, ska du få svar på frågan “hur fungerar ett inbrottslarm”. I korta drag fungerar ett larm på så sätt att när en detektor reagerar (vid rörelse, glas som krossas eller när en dörr öppnas) utförs de åtgärder som larmet är programmerat till att utföra. Det kan handla om allt från att en siren ljuder till att ljus börjar blixtra, att kameror startar eller att väktare skickas ut. Ett annat svar på frågan “hur fungerar ett inbrottslarm” är: det beror på vilken typ av larm du har och hur det är programmerat.

Argument för och emot ett inbrottslarm

Det finns många argument för att skaffa villalarm och även några argument emot. Här presenterar vi de viktigaste argumenten för att du ska kunna veta om du ska eller inte ska investera i inbrottslarm.

Argumenten för att köpa larm:

 • larm kan ha en avskräckande effekt på tjuven, statistik visar att villor utan larm löper tre gånger så stor risk som larmade bostäder att få inbrott.
 • larm kan uppmärksamma förbipasserande på att det pågår ett inbrottsförsök
 • larm kan minska tiden som tjuven har på sig vid inbrottsförsöket
 • larm kan ge dig en känsla av trygghet
 • larm med kamera kan ge polisen nödvändiga bevis för att kunna sätta fast tjuven.

Argumenten för att inte köpa larm:

 • larm kan inte garantera att det inte blir inbrott
 • larm kostar pengar
 • larm och säkerhetsutrustning kan ge tjuven en fingervisning om att det finns saker av värde i bostaden.

Slutsats:

Känner du dig orolig för att drabbas av inbrott och har stora värden hemma ー köp hemlarm.

Vilket är det bästa inbrottslarmet?

Det finns många inbrottslarm på marknaden och det kan vara svårt att veta vilket som är det bästa inbrottslarmet. Experter inom säkerhetsbranschen rekommenderar att inbrottslarm ska vara kopplade till en larmcentral som kan vidta en lämplig åtgärd om larmet går igång ー annars är larmet inget annat än ett tjutande ljud eller ett blinkande ljus. För att hitta det bästa inbrottslarmet för din bostad kan du läsa bäst i-test, prata med grannar eller kontakta experter som kan ge dig råd kring att köpa larmsystem.

Andra sätt att hålla tjuven borta

Inbrottslarm kan avskräcka tjuven och få honom eller henne att välja en annan bostad, men det är ingen garanti för att du aldrig kommer att få oönskat besök. För att öka din trygghet kan du välja ett inbrottslarm med kamera, klippa ner alla buskar som skyddar mot insyn och engagera grannarna i att hålla koll på vad som händer i ert närområde.

Andra enkla råd för att hålla tjuven borta:

 • lås in eventuella stegar
 • nämn aldrig på sociala medier att du ska åka bort
 • ordna så att en granne tömmer din brevlåda om du ska vara borta länge
 • ordna så att belysningen går på vid ett visst klockslag
 • tygla instinkten att städa innan du åker, om en tjuv tittar in genom fönstret signalerar brödsmulor på bordet och oordning att bostaden är bebodd.

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/customer/www/artikelhubben.se/public_html/wp-content/themes/blt-katla/inc/acf/core/input.php on line 116