Hur fungerar inkomstförsäkring hos försäkringsbolag i Sverige?

Att skaffa en försäkring är ett sätt att säkra sig själv eller något annat värdefullt mot olyckliga omständigheter. Även om det är normalt att skaffa en försäkring finns det många som är osäkra på hur försäkringen fungerar. På den här sidan kan du läsa mer om hur försäkringsbolagen arbetar och hur en försäkring fungerar.

Du kan försäkra många olika saker

En försäkring kan täcka ditt hem, din hälsa, dina saker och till och med din inkomst. Poängen med försäkringen är att den ska skydda dig mot oförutsedda händelser. Låt oss säga att du äger en villa. Här finns ett enormt värde i form av själva huset och allt som du har fyllt ditt hem med, från möbler och mattor till elektroniska prylar och saker som har ett emotionellt värde för dig (foton och dylikt). Vad gör du om huset brinner upp? Med en försäkring slipper du förlora allt värde som brann upp och förstördes. Försäkringen skyddar dina tillgångar och ser till att du kan landa på fötter om något skulle hända.

En enkel beskrivning

Det tillkommer en kostnad om du försäkrar dig. Denna kostnad behöver du betala oavsett om något händer eller ej. Oftast händer ingenting, vilket är bra och faktiskt en förutsättning för att försäkringen ska fungera. Tänk dig att tio personer betalar en tusenlapp var till försäkringsbolaget för en försäkring som räcker året ut. Det betyder att försäkringsbolaget har fått in 10 000 kronor. Under det här året får en av de försäkrade personerna ett problem som försäkringen täcker, kostnaden blir 4 000 kronor. Försäkringsbolaget kan täcka kostnaden med hjälp av pengarna som har kommit in från alla som är försäkrade. Nästa år kommer ytterligare 10 000 kronor in, vilket gör potten lite större. Detta är en förenkling av hur försäkringsbolag i Sverige fungerar och arbetar. Naturligtvis finns det även andra aspekter att ta hänsyn till. Man kan säga att försäkring är ett sätt att sprida risken till ett stort antal personer.

Försäkra din inkomst

Du kan även försäkra mer abstrakta saker, exempelvis din lön, med hjälp av ett försäkringsbolag. Din inkomst kan trots allt påverka ditt liv på många sätt, speciellt om den helt plötsligt försvinner. Tänk dock på att det är skillnad mellan en inkomstförsäkring och en arbetslöshetsförsäkring. För att få ersättning om du blir arbetslös behöver du vara med i en A-kassa. Det finns även vissa krav som måste uppfyllas för att du ska få gå med och för att du ska kunna få ersättning, exempelvis att du jobbar inom ett visst yrke och att du arbetat och betalat A-kasseavgiften under minst ett år.

Ett komplement till A-kassan

Som mest kan du få upp till 80 % av din lön, med ett tak på 910 kr per arbetsdag. Detta är före skatt och du måste även fortsätta betala A-kasseavgiften om du får ersättning. Har du en hög lön, över 25 000 kronor, kan inkomstförsäkringen täcka mellanskillnaden mellan gränsen och 80 % av din lön. Om du till exempel använder Handels inkomstförsäkring kan du både få ut mer i ersättning och dessutom förlänga ditt skydd längre än det vanliga.


Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/customer/www/artikelhubben.se/public_html/wp-content/themes/blt-katla/inc/acf/core/input.php on line 116