Bästa rosevin | Artikelhubben

Hur du hittar ditt bästa rosevin

De flesta tänker nog att rosé är lika med sommar. Visst, det passar otroligt bra under ljumma kvällar och tillsammans med jordgubbar eller till och med för att blanda sommardrinkar, men vad som passar bra till vilket tillfälle är upp till varje person. Så även om hösten nu är i full gång behöver du inte känna dig tvingad att titta bort från flaskorna med det rosa innehållet. Se istället på det som en lättare version av rött vin, vilket det faktiskt också är.

Vad är då rosévin? Det tillverkas vanligtvis på samma sätt som vitt vin, med skillnaden att man använder sig röda druvor istället för gröna, till exempel grenache, pinot noir eller zinfandel. Efter att druvorna krossats får skalen ligga med i urlakningen. Hur länge de ligger kvar avgör färgen på vinet och vilket typ av vin du får i handen i slutändan. Skulle de ligga i tillräckligt länge skulle det istället bli rött vin. Rosévin passar bra till alltifrån fisk och ost till snittar och asiatisk mat. Man brukar dessutom dela in rosévin i två grupper – fruktiga och smakrika roséviner och friska och bäriga roséviner. För att hitta rätt sort fort dig finns det vissa egenskaper du kan titta lite extra på.

Välj ett vin från en region med gott rykte och med ung årgång

För att börja någonstans – välj vin från kvalitativa och välrenommerade regioner med gott rykte och väl beprövade viner. Kika till exempel på roséviner från regioner i Provence, Kalifornien, Bordeaux, Norra Spanien eller Oregon. Ett bra knep är också att välja rosévin från samma producent som för ditt bästa rödvin. De flesta regioner som tillverkar röda viner producerar också något rosé. Varje rödvinsdruva kan nämligen göras om till ett rosévin, men att skalet i detta fall inte ligger kvar lika länge i urlakningen. Druvan kommer dock stå som den huvudsakliga basen i rosévinet och ge det dess mest framträdande i smaker. Så gillar du ett rött pinot noir rosé eller ett rött cabernet är chansen stor att du även kommer föredra dessa i roséform. Rosé bör också drickas så färskt som möjligt. Leta därför efter en ung årgång när du letar efter ditt bästa rosévin.

Välj vin efter alkoholhalt och färg

Det som avgör om rosévinet smakar sött eller torrt är alkoholhalten. Gillar du söta viner ska du alltså välja en variant med lägre alkoholhalt och föredrar du ett torrare vin ska du titta på viner med en högre alkoholhalt, gärna över 11 %. Ett annat knep för att avgöra karaktären är att titta på färgen. Ett mörkare rosévin kan ha en något fylligare känsla och kan ibland också vara fruktigare än de ljusa varianterna.


Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/customer/www/artikelhubben.se/public_html/wp-content/themes/blt-katla/inc/acf/core/input.php on line 116