
Genom yrkesutbildning eller validering kan du hitta ny arbetsplats på ett snabbare sätt
Så gott som alla jobb kräver att du ska kunna bidra med något. Det kan handla om dina personliga kunskaper, din erfarenhet inom ett område eller din kompetens inom ett ämne. Saknas någon av dessa är en utbildning ett bra alternativ för att komplettera det du saknar.
Vad är en yrkesutbildning?
Kort förklarat är det en utbildning som är inriktad på att lära dig allt du behöver veta för att kunna arbeta med ett specifikt yrke. Det finns många yrkesutbildningar att välja mellan i Sverige. Oftast är dessa utbildningar lite kortare än en akademisk utbildning. Vill du till exempel arbeta som en elevassistent finns det yrkesutbildningar som lär ut de grundläggande kunskaperna som behövs för jobbet. När utbildningen är färdig kan du söka arbete som elevassistent eftersom du har rätt behörighet.
Assistent för en eller flera elever är naturligtvis inte den enda yrkesutbildningen som finns tillgänglig. Det finns yrkesutbildningar inom alla branscher, från ekonomi och IT till måleri, bygg och mycket mer.
Validera din kompetens
Vissa personer har redan erfarenhet, kompetens eller yrkeskunskap som gör att de kan bidra med något värdefullt men de saknar dokumentation. Det finns flera sätt att hantera detta på, en av de smidigaste är att låta en tredje part validera kunskapen och kompetensen.
Ett bra exempel på detta kommer från byggbranschen. Inom bygg- och anläggningsbranschen kan du valideras genom att visa prov på dina kompetenser och kunskaper. Rent konkret betyder det att du sätts på prov av kvalificerade bedömare. Du får visa vad du kan både på ett teoretiskt och praktiskt plan. Om din validering godkänns får du ett dokument, ett yrkesbevis, som styrker att du faktiskt har goda kunskaper och kompetenser inom vissa ämnen. Ibland kan din validering även leda till att andra steg ska slutföras innan du får ett yrkesbevis, exempelvis komplettering av vissa kunskaper genom en specifik utbildning eller kurs. Valideringen kan även användas för att anpassa en utbildning, exempelvis genom att korta ned eller utesluta vissa delar.
Om du ska validera dina kompetenser är det värt att undersöka om valideringsutföraren är certifierad. För byggyrket är det BYN, Byggnadsindustrins Yrkesnämnd, som godkänner valideringsutförare. Ett tips är att vända dig till en aktör som erbjuder både validering och utbildning. Syftet med valideringen är att hjälpa personer som saknar dokumentation eller yrkesbevis att kunna komma in på den svenska arbetsmarknaden på ett lättare sätt.
Det finns många vägar till ett nytt jobb
Som du märker finns det flera sätt att gå tillväga om du vill byta jobb eller komma in på arbetsmarknaden. Oavsett vilket jobb du siktar på är validering och utbildning bra alternativ som är värda att ha i åtanke. Dessa alternativ kan hjälpa dig få ett nytt jobb på ett snabbare sätt.