arbetskraft som arbetar med slipform-teknik | Artikelhubben

Gantry glidformsgjutning för stora betongkonstruktioner

Har du någonsin undrat hur de riktigt stora betongkonstruktionerna blir till? Riktigt stora byggnader av betong, exempelvis broar och vattentorn, går att bygga upp på olika sätt. Ett sätt som skiljer sig från mängden utvecklades av ett svenskt företag för nästan 75 år sedan. Metoden revolutionerade byggbranschen, även om det tog lång tid innan den spred sig till resten av världen.

Gantry glidformsgjutning – metoden som förenklar byggandet

Det finns många sätt att bygga högt och stort men det finns inte lika många sätt att göra det effektivt. En metod som utvecklades i mitten av 1940-talet är glidformsgjutning med gantry. Denna metod bygger på två saker. Glidformsgjutning innebär att betongen gjuts på en form som sakta men säkert höjs allteftersom betongen stelnar. Metoden har många fördelar, bland annat att personalen kan arbeta kontinuerligt, vilket gör det möjligt att bygga konstruktionen extra fort. För att kunna nyttja glidformen på bästa sätt byggs även en gantryställning som omger konstruktionen.

Mer utrymme med en gantry

För att kunna bygga på detta sättet behövs flera saker, bland annat behöver man ha plats för utrustningen som ska användas för gjutningen och även för höjningen av gjutningsformen. Dessutom finns det även många andra saker som behöver finnas på plats vid konstruktionen. Det finns olika sätt att lyfta formen men oftast finns det inte utrymme för höga lyftkranar, plus att det även måste finnas rum för allt material som behövs. Det är här som gantryn kommer in i bilden. Gantryn är en typ av kran som monterats på en speciell ställning. Denna ställning består av två långa ben och en balk mellan dessa. Vanligtvis byggs även en ställning tillsammans med denna gantry. Ställningen och gantryn omger bygget och gör det möjligt att bygga platåer och arbetsdäck där både personal, material och utrustning får plats. För att bygga ställningen behövs inte heller några kranar, allt kan göras på marken och sakta men säkert lyftas uppåt.

Fördelar med metoden

Den mest uppenbara fördelen med gantry glidformsgjutning metoden är att personalen kan arbeta mer effektivt, vilket i sin tur innebär att projektet kan bli klart snabbare. Metoden används även när man behöver bygga flera likadana betongkonstruktioner på plats, exempelvis när man bygger en bro. Ofta byggs gantryn upp så att det finns gott om plats för transportbilar att lämna material. Det kan exempelvis finnas en kran som lyfter materialet från en bestämd avlastningsplats till rätt platå.

En annan fördel med metoden är att ställningarna inte behövs tas ned när man behöver bygga flera konstruktioner. Istället går det att bygga skenor som flyttar betongkonstruktioner från ställningen. Just denna metod används ofta vid byggandet av broar, då byggs både kassuner och andra delar nära den plats där bron ska byggas. Det finns många företag att vända sig till om du är intresserad av att veta mer om just denna speciella byggmetod.


Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/customer/www/artikelhubben.se/public_html/wp-content/themes/blt-katla/inc/acf/core/input.php on line 116