Gabriel Ghavami med 10 års erfarenhet inom digital marknadsföring | Artikelhubben

10 möjligheter och hot med en digitaliserad marknad

Gabriel Ghavami, vd och grundare av GO MO Group, hjälper B2B-företag att digitalisera marknadsprocesserna med så kallad performance marketing, en metod som gör företag digitalt tillgängliga och förenklar köparens process. Med 10 års erfarenhet inom digitalisering och marknadsföring berättar Gabriel om vilka möjligheter och hot han ser för svenska B2B-företag.

 

1. Det går inte att spara sig till en marknadsledande position. Endast företag som investerar i att digitalisera både produktions- och marknadsprocess kommer att överleva och ta marknadsandelar.

2. Industrins största mässa heter Google och den pågår 24/7. De som förstår och lever efter det har redan ett försprång på marknaden.

3. Idag lär yngre människor de äldre om hur teknik och digitalisering fungerar och kan skapa möjligheter. Unga inköpare är industrins nya makthavare, och de är 100 procent digitala.

4. Hela köp- och säljprocessen har förändrats i grunden. Alla data visar att människor vill träffas. Men köpare vill träffas långt senare i köpprocessen och endast 17 procent av köpbesluten tas i samband med möten.

5. Inom flera B2B-yrkesgrupper görs inköpen med mobilen i tidsluckor mellan olika jobb, vilket var otänkbart för 10 år sedan. Går det att köpa tjänster eller produkter från ert företag via mobilen?

6. SME-företag vill kunna beställa hem muttrar och skruvar, varor och tjänster, oavsett om det är helg, nattetid eller mitt i arbetsveckan.

7. Alla svenska SME-företag kan bli gasell-bolag. De är små organisationer som snabbt kan utvecklas och förändras, om de vågar satsa på att digitalisera hela affärsprocessen. Men, om inte SME-företagen digitaliseras, så kommer de att försvinna på grund av marknadskrafterna.

8. Företag som klarar sig bäst är de som har tjänster och produkter som går att jämföras över internet, har konkurrenskraftiga erbjudanden, leveransvillkor och har tillgänglig kommunikation.

9. De som kan ge svar på marknadens frågor online idag tar flest affärer. Det går inte att växa långsiktigt om man inte har digitaliserat sälj- och marknadsfunktionen.

10. Köparna kan inte kontrolleras, bara förses med rätt information, i rätt kanal och vid rätt tillfälle, samt ges god service. Digitaliseringen har öppnat upp alla delar av köpprocessen.

Gabriel Ghavami är grundare till och vd på GO MO Group. Han är en aktiv förespråkare för att digitalisera sälj- och marknadsfunktionen och är en uppskattad föreläsare i ämnet.

GO MO Group AB erbjuder SEO och digitala marknadsföringstjänster till B2B-företag i Sverige, bland kunderna finns Volvo, Munters och Atlas Copco. Bolaget har 85 personer anställda på huvudkontor i Göteborg och utvecklingskontoret i Pune, Indien. GO MO Group startade 2013 och omsätter 30 MSEK med god lönsamhet. Sedan 2022 är GO MO Group en del av byrånätverket Collaboration Art.

Artikelförfattaren Magnus Sjöbäck är journalist och senior pr-konsult på Greatness PR


Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/customer/www/artikelhubben.se/public_html/wp-content/themes/blt-katla/inc/acf/core/input.php on line 116