Fördelarna och nackdelarna med pressverktyg för VVS jämfört med andra metoder | Artikelhubben

Fördelarna och nackdelarna med pressverktyg för VVS jämfört med andra metoder

Det finns många metoder för att koppla ihop rör. Några av de tidigaste metoderna gick ut på att två rör svetsades eller löddes ihop. För att svetsa eller löda behövs speciell utrustning. Eftersom det är en brandfarlig aktivitet behöver utförandet gå i linje med alla regler och föreskrifter som krävs vid ”Heta-arbeten”. Det innebär i sin tur att även en enkel svetsning snabbt blir både farligare och mer resurskrävande, speciellt om arbetet ska utföras på plats hos en kund.

En snabb, säker och smart lösning

Många företag uppmärksammade problemet tidigt och utvecklade egna metoder för att hjälpa rörmokare och VVS-tekniker att snabbt och säkert utföra arbetet. Det är här som pressverktyg kommer in i bilden. Det är ett verktyg som hjälper dig att koppla ihop två rör med varandra. Metoden går ut på att du har en rörkoppling, ett pressverktyg och en passande presskäft. Du för in de två rören i rörkopplingen, monterar en passande presskäft i pressverktygen och använder verktygen för att trycka ihop rörkopplingen och på så sätt koppla rören. Det är både snabbt och lätt att utföra.

Nackdelar med presskoppling

I de allra flesta situationer är presskoppling ett utmärkt alternativ, speciellt jämfört med de tidigare metoderna. Det finns dock vissa nackdelar. Först och främst finns det flera olika presskopplingssystem på marknaden. Det kan vara svårt att veta vilken som är bäst eller som passar just dina ändamål. Det är inte alltid som de olika press-systemens delar passar ihop med andra leverantörers delar.

Eftersom ett pressverktyg för VSS är en större investering blir du låst hos den specifika leverantörens system. Det är bra om leverantören har ett tillräckligt stort utbud av både rörkopplingar och tillhörande verktyg för att klara av alla utmaningar som din verksamhet ställs inför. Annars kan du behöva tacka nej till jobb eller hitta ytterligare ett pressverktygssystem för ett specifikt ändamål. Det finns ett fåtal leverantörer som klarar av så gott som alla utmaningar.

Rörkopplingar kan i skrivande stund inte återanvändas. Det kan komma ett framtida system som gör det lättare att byta ut gummiringar eller återanvända en rörkoppling. Varje rördiameter kräver sin egna presskäft för att kunna monteras på rätt sätt.

Är svetsning och lödning fortfarande aktuellt?

Ja. Det finns fortfarande situationer där lödning och svetsning är de föredragna alternativen. Även om de går snabbare att använda pressverktyg för rörkopplingar finns det fortfarande företag som föredrar de gamla metoderna.


Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/customer/www/artikelhubben.se/public_html/wp-content/themes/blt-katla/inc/acf/core/input.php on line 116