Kustskepparintyg | Artikelhubben

Fördelarna med ett Kustskepparintyg

Ofta kan du upptäcka en oerfaren skeppare redan ute på marinan. Hen kanske står och ropar, ser förvirrad ut eller inte riktigt vet vad som ska göras härnäst. De som syns och hörs mest är helt enkelt de som antagligen kan minst. Då gäller det för de andra båtförarna att snabbt kasta ut sina fendrar.

 

I en omvänd situation där du vistas på en båt med en erfaren och kompetent skeppare kommer du däremot kunna njuta av en lugn och trygg åktur. Med rätt utbildningar och kunskap i ryggen kommer alla på båten vara väl informerade om vad som förväntas av dem. I vissa fall krävs det till och med ett certifikat för att få hantera en viss typ av båt. Kustskepparintyg är en kurs som krävs av dig som vill kunna framföra skepp i Sverige. Till skepp räknas fritidsbåtar på en storlek över 12 x 4 m. Denna går du efter att ha slutfört och erhållit certifikat från kursen Förarintyget och ger dig en fördjupad kunskap om livet till sjöss och större båtar.

 

Hur går kursen till?

 

Den som besitter ett Kustskepparintyg ska alltså klara av att hantera ett större fartyg och dessutom kunna leda resten av besättningen i allt från segling till akuta nödsituationer. Navigering, lotsning, väder, kollisioner och sjömanskap är alla inkluderade moment i kursplanen. Förutom en kunskapsdel finns även praktik förlagt på fyra vardagskvällar eller en helg. Det tar upp lärdomar inom bland annat sjösäkerhet, knopar, navigationskurs både inomskärs- och utomskärs i dagsljus och mörker samt sjövägsregler. Störst fokus ligger på de två sistnämnda delarna. Kursen avslutas sedan med ett prov som alltså ger dig behörighet att framföra skepp över 12 x 4 meter om du godkänns.

 

Vad krävs för att få gå kursen Kustskepparintyg?

 

Som tidigare nämnt behöver du alltså ha gått kursen Förarintyg för att avancera till Kustskepparintyg. Detta intyg ska du ha haft i minst en månad. Förutom det gäller även det även att du som förare ska ha fyllt 15 år samt ha praktisk erfarenhet av förande av fritidsbåt. Denna praktiska erfarenhet kan du uppvisa på flera olika sätt. Till exempel kan den intygas av en person är känd av NFB eller genom att uppvisa NFB:s intygsbok med genomgången båtpraktik enligt NFB:s rekommendationer. Du kan även garantera praktisk erfarenhet genom att visa upp intyg på att du genomfört de praktiska övningar som ingår kraven för Svenska Båtunionens Rorsmansmärke eller Svenska Kryssarklubbens Yachtskepparutbildning steg II.


Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/customer/www/artikelhubben.se/public_html/wp-content/themes/blt-katla/inc/acf/core/input.php on line 116