Färgsättning för husets fasad | Artikelhubben

Bra tips för att välja rätt färgsättning på utomhusfasaden

Att inreda ett hem är nästan ett livslångt projekt – det finns alltid något som kan göras om, förbättras eller ändras. Du ska hitta möbler som passar bra ihop tillsammans, du ska dekorera med inredningsdetaljer som gör hemmet till ditt och du ska välja färg eller tapeter till väggarna som framhäver allt detta på bästa möjliga sätt. Just färgsättning på väggar kan vara en svår nöt att knäcka om du inte får rätt hjälp. Det är nämligen inte bara att välja en vit eller grå färg då de kommer i oändligt många nyanser. Dock är det ack så viktigt att lägga tid på detta då det kommer vara avgörande för hela hemmets atmosfär, och detsamma gäller för färgsättningen utomhus.

Oavsett om du bygger ett nytt hus eller planerar att måla om husfasaden i en annan färg gäller det att noggrant tänka igenom vilket resultat man är ute efter. Att måla om ett hus tar tid och kostar pengar och det kan vara svårt att se hur slutresultatet kommer bli endast genom ett färgprov. Nedan kommer därför några bra tips på vad du kan fundera över när det kommer till att välja färgsättning för husets fasad.

Titta hur det ser ut runt omkring dig

Det som faktiskt gör färgsättning utomhus snäppet svårare än att välja nyans inomhus är att den kommer påverka hela gatan. Det är alltså inte bara ditt eget tycke och smak som behöver tas i beaktning, utan färgen ska gärna gå hand i hand med de andra husens färgsättning. Är man medlem i en bostadsrättsförening kan det dessutom finnas regler för vilka nyanser man får använda. Var därför noggrann med att först kolla upp vilka rekommendationer och regler som gäller i ditt bostadsområde innan du väljer färg.

Är det däremot fritt fram att välja kulört kan det vara bra att titta närmare på landskapet, naturen och husets tak för att skapa en uppfattning om vilka färger som kan passa mer eller mindre bra. Ha också andra material på eventuella uppfarter, altaner och balkonger i åtanke. Om inte dessa ska göras om är det viktigt att de går hand i hand med den nya färgen för att det inte ska se konstigt ut.

Välj färg efter husets karaktär

En annan viktig sak för att välja rätt färgsättning för din fasad är att välja en nyans som passar för den arkitektur och tidsepok ditt hus står för. En gul nyans kanske inte är det bästa valet för ett hus i funkisstil, medan det ger ett charmigt och varmt uttryck till ett hus från 1920-talet. Tycker du att det känns som en svår uppgift att välja rätt nyans till din bostad kan det vara en god idé att ta hjälp av en inredningsarkitekt. De är experter inom just detta område och vet vilka nyanser som passar var. Lycka till!


Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/customer/www/artikelhubben.se/public_html/wp-content/themes/blt-katla/inc/acf/core/input.php on line 116