Physitheraphy | Ryggsinstitute

Behandling av långvarig smärta 

Posted on

Långvarig smärta är en vanligt förekommande åkomma där en av fem svenskar lider av smärta som kan vara lokaliserad till ryggen, axlarna eller nacken. Långvarig smärta definieras som smärta som har pågått i minst tre till sex månader och kan negativt påverka ens vardag. För att behandla långvarig smärta är det viktigt att titta på helheten och arbeta utifrån en biopsykosocial modell som innefattar både kroppen och psyket.

 

Rehabilitering av långvarig smärta

På rehabiliteringscenter kan man få hjälp med att hantera långvarig smärta och lindra symptomen genom beprövade metoder. Genom individuell åtgärdsplan kan man få hjälp med att rehabilitera kroppen och återgå till ett normalt liv utan smärta.

 Man kan komma till ett rehabiliteringscenter med remiss från primärvården eller genom att skicka in en egenremiss. Det är viktigt att behandla långvarig smärta för att undvika att symptomen förlängs ytterligare och för att återfå ett hälsosamt och smärtfritt liv.

 

Orsaker till långvarig smärta

Långvarig smärta kan uppstå på grund av skador på nervsystemet, till följd av sjukdomar som diabetes, multipel skleros och Parkinsons sjukdom eller på grund av skador på ryggmärgen eller hjärnan. Andra vanliga orsaker till långvarig smärta inkluderar fibromyalgi och psykologiska faktorer som stress, ångest och depression. Det är viktigt att komma ihåg att det finns behandlingar som kan hjälpa till att lindra smärtan och förbättra livskvaliteten för personer som lider av detta tillstånd, inklusive läkemedel, fysioterapi, psykologisk rådgivning och andra terapier.

 

Symptom på långvarig smärta

Symtomen vid långvarig smärta varierar över tid men är alltid närvarande i någon grad. Smärtan kan sprida sig till andra delar av kroppen, vilket kallas sekundär smärta. Tyvärr är ångest och depression vanliga följder av långvarig smärta, och psykosociala problem som uppstår kan påverka relationer och leda till utanförskap och ensamhet. Personer med långvarig smärta lider vanligtvis av nedsatt fysisk förmåga och har en lägre livskvalitet än genomsnittet.

 

Komplikationer av obehandlad långvarig smärta

Forskning visar att om behandling för långvarig smärta uteblir, kan det leda till många olika komplikationer. Därför är det klokt att ta itu med problem relaterade till långvarig smärta genom behandling så snart som möjligt. Det finns rehabilitering för långvarig smärta tillgängligt för de som söker hjälp, så tveka inte att kontakta en lämplig vårdgivare om du upplever något av ovanstående symtom.

 


Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/customer/www/artikelhubben.se/public_html/wp-content/themes/blt-katla/inc/acf/core/input.php on line 116