
Behöver ledningsgruppen ett lyft? Så hittar du en effektiviseringskonsult som får saker gjorda.
Du känner säkert pressen. Även om det går bra på jobbet och du hinner vila på semestrar och helger. Men det gäller att inte vila på lagrarna. Det vill säga, luta sig tillbaka och förlita sig på gamla meriter eller framgångar. Nej, fäll ut känselspröten och ta in det som händer runt-omkring. Om du är chef eller ledare är det faktiskt ditt ansvar. Det menar i alla fall många tyckare och tänkare i branschen. Men att granska och utveckla sig själv och sin ledningsgrupp är svårt. Ta därför hjälp av en erfaren effektiviseringskonsul och bli mer effektiva med mål och mening.
Interna resurser
Synen på ledarskapet och resurserna som kommer med den, skiljer mycket mellan olika företag, organisationer och verksamheter. Somliga har stora HR-avdelningar att luta sig mot, med erfarenheter av att upphandla och utvärdera konsulttjänster. Andra känner sig som nybörjare och har inte fått någon utbildning på årtionden när det gäller verksamhetsutveckling genom konsulter utifrån. Det kan kännas som en djungel därute. Ett första råd är att höra sig för på arbetsplatsen, kring andras erfarenheter. Du har säkert andra bekanta också som kan dela med sig av sina upplevelser. Bjud in någon från ett professionellt företag till ledningsgruppen och försök få styr på vilka behov som bör prioriteras och diskutera vilken modell som skulle hjälpa er bäst.
Förändrade krav
Många glömmer det mest grundläggande, det är ju lätt att drunkna i akuta hanteringar, i flödet av e-post och möten. Vad är då det mest grundläggande? Exempelvis när det gäller cheferna och ledningsgruppen är det ofta helt enkelt syftet med det hela. Hur ofta har du ställt frågor om varför ni finns och vad målet är med alltihopa? Om inte ledningsgruppen vet varför den finns till, hur ska man då kunna förvänta sig att medarbetarna i övrigt ska förstå det? De allra flesta människor söker mening och ett sammanhang. Det innebär att alla budskap och all information från ledningen måste vara logisk, begriplig och kunna förstås här och nu. Om du har varit ute i arbetslivet länge, kan det tänkas att den här inställningen känns lite ny för dig. Men att peka med hela handen fungerar sällan och många kan berätta för dig om vad som förväntas idag.
Bristen på tid
Dygnet har fortfarande 24 timmar. Trots rationalisering och effektivisering på många plan, går det inte att ändra. Egentligen är väl kruxet snarare hur tiden används. Det är en av de första frågorna som alla i en ledning behöver ta ställning till. Respekten för varandras olika talanger och kunskaper, tilliten till varandra och attityden från var och en att göra sitt bästa och att prioritera just denna grupp är A och O. Det kommer att synas i kalendern. Det är många gånger lättare sagt än gjort. Att hitta tid under de gemensamma mötena för att lyssna på de olika medlemmarnas bekymmer och glädjeämnen är en klassisk motsättning till att diskutera det gemensamma. Att våga erkänna den motsättningen är något en klok chef diskuterar med sina kollegor, närhelst det behövs.