Allt du behöver veta om vinprovning

Att prova viner har man gjort länge men förr var det mest de rika och mäktiga som hade tid och pengar att prova fina viner. Idag har det blivit väldigt populärt att ha vinprovning hemma eller boka in en vinprovning på en restaurang eller liknande. Det är ett väldigt trevligt sätt att umgås på. Genom att prata om smaker, dofter och känslor man får när man provar vinerna förstärker man upplevelsen av vinet. Ofta har en vinprovning ett tema. Det kan till exempel vara att smaka viner från ett land, från en viss region eller till och med från en och samma vingård. Det kan också handla om att smaka viner från en speciell druva. Vet du vad temat är på vinprovningen kan du läsa på lite om regionen och vinerna i förväg.

Har man aldrig varit på en vinprovning kan det vara lite nervöst. Det är en helt ny värd som öppnar sig. Det är dock inget svårt alls, bara trevligt och roligt. Smaken är individuell, inget är fel och inget är rätt. Det finns dock några saker som kan vara bra att känna till.

  • Duka alltid med en vit duk. Den vita färgen är bra att ha under glasen för att deltagarna lättare ska kunna undersöka vinets färg och täthet.
  • Spottkoppar är bra att ställa på bordet. Om man vill svälja eller spotta vinet är en smaksak men ska man prova många olika viner kan det vara så att många väljer att spotta i alla fall några gånger.
  • Efter varje provning är det bra att rengöra munnen så smaklökarna är redo för nästa vin. Ställ fram några skålar med bitar av baguette eller osaltade kex att äta på mellan de olika vinerna.
  • Arrangerar du en vinprovning hemma kan det vara trevligt att alla deltagare får ett protokoll där man kan betygsätta vinets smak, lukt och färg. Spara gärna protokollen om ni planerar fler vinprovningar så kan ni gå tillbaka och se hur era smaker utvecklas och förändras.
  • Det sista du inte får glömma bort är vinglas. Man kan duka upp med flera glas vid varje plats runt bordet men man kan också skölja ur glasen mellan varje provning. Det är vanligt att glasen fylls på med ungefär 15 ml. Detta räcker då för att man ska kunna smaka ordentligt på vinet två gånger.

Det bästa rådet är dock att ha en trevlig stund. Var nyfiken och våga att ställ frågor!


Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/customer/www/artikelhubben.se/public_html/wp-content/themes/blt-katla/inc/acf/core/input.php on line 116