Allt du behöver veta om litiumjonbatteri | Artikelhubben

Allt du behöver veta om litiumjonbatteri – fakta om livslängd, miljöpåverkan och användningsområden

Batteritekniken utvecklas ständigt och den modell som i dagsläget har flest ögon på sig är litiumjonbatteriet. Inom detta område sker en snabb utveckling och de förbättras ständigt för att erbjuda mer kraft och längre livslängd. Vad är då ett litiumjonbatteri? Liksom andra typer av batterier finns de i olika storlekar och format att välja bland. Det är därför viktigt att ha önskat användningsområde i åtanke innan du investerar i ett. De används främst som energikälla i bärbar elektronik såsom datorer och mobiltelefoner, men också inom elfordon, militär och flygteknik och arbetsfordon såsom truckar. Läs vidare för att ta reda på mer om litiumjonbatteri genom intressant fakta.

Litiumjonbatteri – livslängd, lagring och minneseffekt

Litiumjonbatterier har blivit så populära tack vare deras höga energitäthet, att de inte har någon minneseffekt och att det krävs betydligt kortare laddningstid jämfört med exempelvis blysyrabatterier. En hög energitäthet betyder att de klarar av att lagra en stor mängd energi i förhållande till sin storlek, vilket är viktigt för att det inte ska ladda ur i tid och otid. Med minneseffekt syftar man på den effekt som ibland kan uppstå hos elektroniska apparater när de laddas. De produkter som har så kallad minneseffekt måste vara helt urladdade innan de laddas på nytt, annars försämras batterikapaciteten. Utan minneseffekt har du möjlighet att ladda batteriet när som helst och under hur kort tid som helst utan att batteriet påverkas negativt. Det ger ett litiumjonbatteri en längre livslängd än andra likvärdiga batterityper. Dessutom kan ett litiumjonbatteri snabbare gå från urladdat till fulladdat, vilket gör dem särskilt eftertraktade på arbetsplatser med högt tempo. Sätt batteriet på laddning under lunchen och fortsätt sedan arbeta utan risk för urladdning när du ätit klart.

Vad har litiumjonbatterier för miljöpåverkan?

Vad är då ett litiumjonbatteri tillverkat av och vad har det för effekt på miljön? För att ta fram ett litiumjonbatteri behövs framförallt litium, men även aluminium, koppar och andra metaller. För att inte påverka naturen negativt behöver dessa tas om hand på ett effektivt och miljövänligt sätt när batteriet inte längre kan användas. I och med den snabba utvecklingen av litiumjonbatterier behöver dess miljöpåverkan även förbättras och minska i samma takt. Metaller är ett bra material som kan förädlas och återvinnas i princip hur många gånger som helst utan att tappa i kvalitet. Det som behöver förbättras är återvinningen av litium och många av de metoder som finns tillgängliga idag är för dyra för att kunna användas i större skala. Det arbetas dock ständigt på nya förbättringar vilket gör att vi inom en snar framtid förhoppningsvis kommer kunna se en hållbar lösning.

Förhoppningsvis har denna text om litiumjonbatteri och den fakta som rör denna batterityp fått dig att förstå dess enorma fördelar gentemot vanliga blysyrabatterier. I framtiden kommer vi med stor sannolikhet se dem inom fler och fler användningsområden, dessutom i ett optimerat och miljövänligt format.


Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/customer/www/artikelhubben.se/public_html/wp-content/themes/blt-katla/inc/acf/core/input.php on line 116