
Allt du behöver veta för att sälja en faktura
Att driva ett företag kan vara otroligt roligt och givande, men också utmanande och stressande. Har du anställda är det viktigt att se till att de är nöjda på arbetsplatsen och att alla arbetsuppgifter flyter på som de ska, och arbetar du själv är det viktigt att skapa ett balanserat arbetsflöde som skapar tillräcklig inkomst utan att du blir utbränd. Något som dock alla företag har gemensamt är likviditeten. Alltså företagets tillgångar på likvida medel som gör att du kan betala dina räkningar och övriga utgifter. Utöver att exempelvis öka lönsamheten eller ta nya lån finns det andra sätt att säkerställa din likviditet och på så sätt uppvisa din betalningsförmåga – nämligen att sälja fakturor till ett bra pris.
Att sälja en faktura kan alltså öka ditt företags likviditet och innebär att du överlåter den till en bank eller annat typ av finansbolag. Du slipper vänta på att fakturan blir betald utan får dess värde utbetalat direkt efter att du betalat kostnaden för fakturaköpet. Att sälja fakturor innebär olika stor kostnad och det gäller därför att välja ett finansbolag med bra pris och villkor. Efter att företaget har tagit över fakturan är det de som ansvarar för att den blir betald. Du behöver alltså inte lägga tid på fakturahantering eller att skicka ut påminnelseavgifter, utan kommer kunna upprätthålla den likviditetsnivå du planerat efter. Detta gäller om du sålt fakturan utan regress. Fortsätt läs för att ta reda på hur du kan sälja fakturor till bäst pris och hur du ska gå tillväga.
Sälja fakturor – kostnad och tillvägagångssätt
När du bestämt dig för att sälja en faktura gäller det att titta runt bland de olika finansbolagen som erbjuder denna tjänst. Var kan du få bäst hjälp och vem erbjuder bäst villkor? Bästa sättet att göra detta är att titta runt på internet för att skapa dig en uppfattning och jämföra olika alternativ mot varandra. På så sätt blir det enkelt att se var du kan sälja fakturor till lägsta möjliga kostnad och var du snabbast kan få ut dina pengar. Många finansbolag erbjuder även möjligheten att endast sälja en del av din faktura om det skulle passa dig bättre. Ha alltså ditt företags behov i fokus när du väljer var du ska genomföra ett fakturaköp.
När du bestämt dig för vem som ska köpa din faktura kommer du att få 100 % av fakturans belopp minus gällande avgifter utbetalt till ditt konto. Säljer du fakturan eller fakturorna utan regress slipper nu hantera dem eller oroa dig över kreditrisken. Du sparar alltså både tid och ökar likviditeten och får större chans att utföra betalningar och köp, utan att behöva ta onödiga lån. Lycka till!