Alla företag behöver pengar på ett eller annat sätt

Alla företag behöver pengar på ett eller annat sätt

Det kan handla om att du behöver investera i ett nytt system, att du behöver byta lokal, expandera till nya länder och/eller marknader eller något annat som kommer att kosta. Det finns fördelar med att finansiera allt på egen hand men i många fall så kan du behöva ta in pengar från ett eller annat håll. Det finns olika sätt att finansiera din verksamhet, från att söka investerare till att använda dig av crowdfunding.

Det finns olika sätt att skaffa kapital

Många börjar med att vända sig till en bank eller ett låneinstitut som Almi för att få in pengar. Detta är en vanlig metod för kapitalanskaffning men det gäller att du övertygar banken att låna ut pengarna. De vill trots allt inte göra en dålig investering och har höga krav när det kommer till hur din verksamhet drivs och vilka siffror du kan redovisa. Almi är oftast lite ”snällare” men i gengäld kan de ha en högre ränta på lånet, vilket innebär att det blir dyrare för dig och ditt företag på sikt.

Låna av vänner och familj, eller?

Ett annat sätt att skaffa pengar är genom att vända dig till familj och vänner. Detta är dock riskabelt av flera anledningar. Det är trots allt inte särskilt trevligt eller uppskattat att be andra om pengar, speciellt om du dessutom riskerar dessa pengar. I vissa fall kan nära vänner och familj erbjuda sig att stå för en viss kostnad men det är få personer som har de höga belopp som oftast behövs när det kommer till företagsinvesteringar. Du sätter din familj och dina vänner i en jobbig situation genom att göra detta så försök att undvika det så långt som möjligt.

Använd dig av crowdfunding

Crowdfunding är inget nytt begrepp och det finns flera företag som hjälper dig att nå ut till allmänheten för att få hjälp med finansieringen. Crowdfunding kan fungera på olika sätt. Vissa företag är utvecklade för att ta betalt i förskott för en produkt som kommer att tillverkas, exempelvis en klocka, en elektronisk pryl eller något helt annat. Det finns även crowdfunding för företag, vilket i princip innebär att du säljer ett antal andelar till din verksamhet utan att notera dig på börsen. Dessa andelar kan endast köpas och säljas hos det specifika företagets ”börsmarknad”. Det finns även andra crowdfundingtjänster som fungerar på andra sätt. Det är väl värt att kolla upp detta alternativ om du behöver finansiering till ditt företag.

 


Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/customer/www/artikelhubben.se/public_html/wp-content/themes/blt-katla/inc/acf/core/input.php on line 116