Kvalitetsmärkt Hästverksamhet | SMAKCertifiering

5 fördelar med att certifiera ditt hästföretag enligt Kvalitetsmärkt Hästverksamhet

Det finns en anledning till varför uttrycket “hästskojare” har fått sådant fäste. Att försköna hästens egenskaper eller strunta i att berätta om hästens negativa egenskaper för en potentiell säljare är inte bara omoraliskt ー det sänker förtroendet för en hel bransch. Det finns inte bara hästskojare inom hästförsäljningen, de existerar även inom andra hästverksamheter. 

Ett sätt att visa att man inte är en hästskojare är att certifiera sitt företag enligt Kvalitetsmärkt Hästverksamhet. Här berättar vi mer om fördelarna med en märkning och hur en certifiering går till.   

Därför är det smart att certifiera hästföretaget

Med cirka 360 000 hästar är Sverige ett av de hästtätaste länderna i världen. Hästbranschen är lönsam ー näringen bidrar med cirka 22 miljarder kronor till BNP varje år. Oseriösa aktörer flockas till branscher där det finns pengar att hämta. För att mocka i branschen har Hästnäringens Nationella Stiftelse och LRF Häst tagit fram märkningen Kvalitetsmärkt Hästverksamhet som är en frivillig certifiering som har sin grund i lagkrav om hästhållning, klimat och arbetsmiljö.

5 anledningar att certifiera ditt hästföretag 

  1. Din verksamhet blir mer konkurrenskraftig.
  2. Du minskar arbetsmiljöriskerna.
  3. Du håller dig ajour med de senaste förändringarna inom lagstiftningen. 
  4. Du är väl förberedd när olika myndigheter besöker dig för att göra kontroller.
  5. Du kan visa dina kunder bevis på att du driver ett seriöst hästföretag.

Så blir du certifierad

Nu när du vet vad det finns för anledningar att certifiera företaget enligt Kvalitetsmärkt Hästverksamhet är det dags att skritta till verket. En certifiering är inget du kan köpa dig tillー för att skapa legitimitet till certifieringen måste du kontakta ett oberoende certifieringsbolag som besöker din verksamhet för att göra en revision. Att anlita ett certifieringsbolag är förstås inte gratis, men det lönar sig snabbt. 

Så här gör du för att certifiera din verksamhet (i grova drag):

  • kontakta ett oberoende certifieringsbolag
  • förbered all dokumentation
  • boka ett möte där revisorn besöker verksamheten
  • genomför eventuella korrigerande åtgärder
  • sätt upp beviset för din certifiering på stallväggen.

När det är dags att omcertifiera din verksamhet tar processen kortare tid. Dels för att du redan vet rutinerna och för att du endast behöver göra en egenrevision. 

Gymnasieskola med hästinriktning?

Är din verksamhet en gymnasieskola med hästinriktning? Då kan du öka din konkurrenskraft genom att ansöka om märkningen Kvalitetsmärkt Hästgymnasium


Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/customer/www/artikelhubben.se/public_html/wp-content/themes/blt-katla/inc/acf/core/input.php on line 116